None

Potrebujete zabaliť svoj produkt? Prečítajte si rady od výrobcu krabičiek.

Obal predáva, ale hlavne musí zarábať. Chcete svoj obal pozdvihnúť alebo predávate prémiový produkt, ktorý si vyžaduje exkluzívny obal? V DIW print vyrábame krabičky na mieru, ktoré vás odlíšia od konkurencie. Pripravili sme pre vás sprievodcu na ceste k novým obalom pre váš produkt. 

 

V článku sa dočítate:

  • Čo si premyslieť predtým, ako sa obrátite na tlačiareň?

  • Aké existujú druhy krabičiek? 

  • Ako na dizajn vašich nových krabičiek? 

  • Aké druhy papierov máte na výber a čo zvážiť pri rozhodovaní?

  • Aké typy povrchových úprav môžete využiť pre vaše nové krabičky? 

  • Ako bude prebiehať výroba krabičiek? 

  • Prečo nepodceniť zážitok z odbaľovania? 

 

Dôležité je mať predstavu o tom, čo potrebujete pre svoj produkt

Predtým, než sa spolu pustíme do výberu dizajnu, formy a materiálu, musíme pochopiť vaše potreby. Zaujímajú nás vlastnosti vášho produktu, jeho hodnota aj spôsob, akým ho predávate. Následne budeme od vás chcieť aj informáciu o počte krabičiek, ktoré si chcete nechať vyrobiť a vašom rozpočte. Je rozdiel, či predávate produkt v jednotkách alebo desiatkach eur, aj podľa toho budete vedieť určiť investíciu do obalov a vaše možnosti.

Darčekové krabice pre Fusakle z hladkej lepenky s potlačou. Vyrobené boli pre limitovanú kolekciu Tatranka od Petry Tóth

Pri rozhodovaní o podobe a vzhľade vašich nových krabičiek je dôležité mať na pamäti základnú otázku. Ako prídu do kontaktu s krabičkami vaši zákazníci? Predávate svoje produkty cez eshop a potrebujete obal na prepravu? Postačí vám krabička s klasickým tvarom a jednoduchou potlačou. Potrebujete, aby vynikla medzi ostatnými v regáli? V tom prípade stavte na luxusnejší vzhľad so špeciálnymi úpravami.

Krabičky z hladkej lepenky s jednoduchou potlačou pre produkty slovenskej značky prírodnej kozmetiky Hupka

 

Základné typy krabičiek - z hladkej, poťahovanej a vlnitej lepenky

Najčastejšie sa na balenie produktov používajú krabičky z hladkej lepenky, ktoré sú cenovo dostupné a dajú sa zušľachťovať rôznymi spôsobmi. Pozrite si typy krabičiek, s ktorými sa môžete stretnúť:

  • Krabička z hladkej lepenky

Je najbežnejšia a používa sa priamo na balenie produktov. Je ideálna pre menšie objekty do 700g, napríklad pre kozmetiku, bižutériu, hry, potraviny či doplnky stravy. Je najmenej náročná na výrobu a tým pádom aj cenovo najdostupnejšia.

Krabička z hladkej lepenky s potlačou, zlatou metalickou fóliou a zamatovou lamináciou pre značku prírodnej kozmetiky NAOMI

 

  • Krabička z poťahovanej lepenky 

Jej názov je odvodený zo spôsobu výroby, kedy je jedna vrstva papiera potiahnutá druhým - špeciálnym. Je najnáročnejšia na spracovanie a najexkluzívnejšia. Tým pádom je vhodná pre drahšie produkty ako sú šperky, hodinky alebo voňavky. 

Exkluzívne krabičky z poťahovanej lepenky s metalickou tlačou pre spoločnosť Minolta. 

 

  • Krabička z vlnitej lepenky 

Bežne sa využíva sa na prepravné účely alebo sa do nej balia väčšie produkty, ako napríklad spotrebiče do domácnosti. Aj krabička z vlnitej lepenky nesie názov podľa spôsobu výroby, spoznáte ju podľa typickej vlnovky na priereze. 

Vrstvy vlnitej lepenky.

 

Dizajn stále rozhoduje, radi vám s ním pomôžeme

Navrhovanie dizajnu novej krabičky odporúčame prenechať šikovným dizajnérom a dizajnérkam, ktorí majú skúsenosť s prípravou tohto typu tlačovín. Ak nemáte vlastný návrh alebo grafika, radi vám pomôžu naši dizajnéri. Majú skúsenosti s rôznymi materiálmi a technikami zušľachťovania krabičiek.

Je dôležité, aby ste mali aspoň predstavu, akým smerom sa vybrať. Inšpirujte sa na rôznych blogoch, na Instagrame alebo na Pintereste. Získate tak základný obraz o tom, aké sú súčasné trendy v obalovom dizajne a aký by ste preferovali pre svoje produkty. 

Budete chcieť ostať pri klasických tvaroch ako sú kocka a kváder alebo ísť do niečoho nekonvenčného a špeciálneho, prípadne krabičku ozvláštniť okienkami? Môžete ísť do minimalistického dizajnu, ktorý podporíte zaujímavou štruktúrou papiera alebo si zvolíte kreatívnu metalickú úpravu? Vždy záleží na produkte. 

Nezabudnite ani na povinné označovanie na obale a prichystajte si povinné podklady. Každý typ produktu vyžaduje vlastné značky. V prípade kozmetiky musí na obale pribudnúť napríklad dátum spotreby a informácie o zložení a výrobe.

Doplňte informáciu o tom, z čoho je obal vyrobený a ako s ním nakladať. Okrem toho môžete pridať označenie FSC® certifikácie, pokiaľ si vyberiete papier, ktorý pochádza zo zodpovedne obhospodarovaných zdrojov. 

Označenie FSC® certifikácie na krabičke z hladkej lepenky s potlačou pre slovenskú značku prírodnej kozmetiky liqoil

 

Preberieme spolu vaše možnosti?

Ozvite sa nám!

 

Materiál pre vaše krabičky a čo zvážiť pri jeho výbere

U nás v DIW máte pre svoje krabičky na výber veľké množstvo papiera. Na začiatku si vyberáte medzi papiermi s náterom, ktoré pôsobia uhľadenejšie a papiermi bez náteru, ktoré pôsobia drsnejšie a je u nich väčší dôraz na štruktúru. Ďalej rozlišujeme medzi bežnými papiermikreativnymi papiermi, ktoré sa radia medzi dizajnové papierie. Pre výrobcov, ktorí pri výrobe kladú dôraz na udržateľnosť, máme k dispozícii recyklované papiere. Niekedy môžete natrafiť aj na ich kombináciu - ako napríklad u kreatívnych recyklovaných papierov s FSC® certifikáciou. 

Nie je papier ako papier. To platí niekoľkonásobne v prípade zušľachťovania tlače. Niektoré nie sú vhodné na rôzne povrchové úpravy. Celý proces výberu materiálu a úprav musí byť preto starostlivo odkomunikovaný a v prípade netradičných kombinácií si vyžaduje aj testovanie. Žiaden strach, naši skúsení accounti a accountky vás ním prevedú a poradia vám najvhodnejšie riešenie. 

Krabička z hladkej lepenky s potlačou, vyrobená pre náramky od Peace_menka

Chystáte sa vyrábať krabičky? Pozrite si náš dokumet "6 vecí o krabičkách, ktoré je dobré si ujasniť predtým, ako oslovíte tlačiareň"

 

Techniky zušľachťovania krabičiek

V DIW sa špecializujeme na tieto povrchové úpravy: 

  • Laminácia 
  • Lakovanie
  • Razba
  • Slepotlač
  • Fóliovanie

Pri krabičkách sa bežne používa laminácia, počas ktorej sa na papier nanáša ochranná vrstva, ktorá ho navyše aj skrášľuje. Môže byť matná, lesklá, zamatová, ale aj piesková a transparentná metalická. Ide o rýchlu a cenovo dostupnú úpravu, avšak s náročnejšou recykláciou. 

Ďalšou možnosťou je nanášanie lakov. Disperzný lak je ochranná vrstva nanesená na papier, ktorá krabičku chráni pred znehodnotením. UV laky môžu byť nanesené na časť obalu pre zvýraznenie dizajnu, alebo aj na celý povrch. Sú buď matné alebo lesklé, líšia sa aj v tom, či sú ploché alebo vrstva laku vystupuje. Majú estetickú aj ochrannú funkciu a navyše sa krabičky s lakom dajú bez problémov recyklovať. 

Razba je technika, v rámci ktorej sa do papiera pod tlakom vtlačí raznica vyrobená na mieru. Razba sa môže robiť s fóliou alebo aj na slepo. V oboch prípadoch ide o ploché razby, takže na zadnej strane papiera sú stopy po vzore len minimálne. U razby s fóliou máte na výber veľké množstvo rôznych metalických, pigmentových ale aj špeciálnych fólií.

Krabička z hladkej lepenky pre Wealth Effect Management, vyrobená z kreatívneho papiera od Fedrigoni. Logo spoločnosti na krabičke vynikne vďaka razbe zlatou fóliou

Slepotlač je zas technika, kedy sa do papiera z oboch strán vtláča raznica, pričom vzniká vtlačený alebo vystúpený vzor. V tomto prípade už nejde o ploché razby a vzor je viditeľný z oboch strán papiera. 

V DIW sa špecializujeme aj na techniku fóliovania, ktorá nevyžaduje raznicu, a tak je menej náročná na výrobu. Dajú sa pomocou nej na krabičkách vytvárať rôzne metalické efekty. Metalické fólie však nie sú ideálne na prírodné a drsnejšie povrchy. Opäť treba pripomenúť, že základom zušľachťovania tlače je vždy správna kombinácia papiera a povrchových úprav, preto sa spoľahnite na odporúčania našich kolegov a kolegýň. 

Krabička z hladkej lepenky s potlačou, zlatou metalickou fóliou a zamatovou lamináciou pre značku prírodnej kozmetiky NAOMI

 

Proces výroby krabičiek v DIW

Hneď na začiatku si musíme ujasniť, aké potreby máte pre svoj produkt. Spolu odkonzultujeme vašu predstavu a navrhneme ideálne riešenie. Usmerníme vás pri výbere vhodného materiálu a povrchových úprav. Z tohto celého sa zrodí návrh dizajnu a konštrukcie a následne aj skúšobný model vašej novej krabičky. Jej výroba je potom možná vďaka špeciálnej výsekovej forme, vyrobenej na mieru. V prípade bežných tvarov krabičiek je možné využiť výsekové formy, ktoré už boli vyrobené pre iné zákazky, čo zníži vaše finálne náklady.

Výroba krabičiek z hladkej lepenky s jednoduchou potlačou pre produkty slovenskej značky prírodnej kozmetiky Hupka

V DIW sa pýšime širokým spektrom možností pre ozvláštnenie vašej novej krabičky. Zložitejší dizajn a špeciálne povrchové úpravy najviac ovplyvnia časovú náročnosť výroby. Hotové krabičky k sa k vám dostanú vo forme, na akej sa dohodneme. V prípade krabičiek z hladkej lepenky sa bežne dodávajú rozložené, no zložitejšie krabičky, napríklad z poťahovanej lepenky, vyžadujú skladanie a lepenie u nás.

Jedinečný obal pre zbierku slovenských výšiviek ahax100 od AHA Slovakia. Krabica z poťahovanej lepenky z prémiového papiera od Fedrigoni Slovensko je zdobená matnou metalickou razbou

Dôvody, prečo nepodceniť unboxing experience - zážitok z odbaľovania! 

Investícia do pekného obalu spolu s niečím extra sa vám rýchlo vráti. Pomáha budovať lojalitu zákazníkov k vašej značke a zároveň poslúži aj na promo. Spolu s krabičkami si môžete u nás objednať všetko, čo pomôže dotvoriť zážitok z odbaľovania vášho produktu - špeciálny baliaci papier s potlačou, ďakovné kartičky, samolepky, brožúrky a letáky, tašky aj visačky.  

Pozrite si recept na nezabudnuteľný zážitok z odbaľovania z dielne Lumi

 

Záverečné tipy od nášho CEO Lukáša Píseckého

  • Pri krabičkách je kľúčový spôsob, akým s nimi pri nákupe prídu do kontaktu vaši zákazníci. Zvážte využitie zložitejších zušľachťovacích techník pokiaľ sa váš produkt predáva len na eshopoch, kde nie je zobrazený s obalom, a radšej investujte do unboxing experience. Pokiaľ však predávate drahší produkt a potrebujete, aby vynikol spomedzi ostatných v regáli, stavte na dizajn so špeciálnymi úpravami

  • Pri výbere krabičky myslite na možnosť rozšírenia vašej výroby a uprednostnite takú formu, ktorá bude využiteľná pre širší rad produktov

  • Nezabudnite na obale uviesť možnosť recyklácie krabičky

  • Nebojte sa nových vecí, využite na vašom obale QR kódy. A pozor, nemusí byť len čiernobiely! 

 

Chystáte sa vyrábať krabičky? Pozrite si náš dokumet  6 vecí o krabičkách, ktoré je dobré si ujasniť predtým, ako oslovíte tlačiareň

 

Poďme spolu spolupracovať na vašich tlačovinách

Ozvite sa nám!